Kuchnia Algierii jest częścią tradycji Maghrebu z północno-zachodniej Afryki. Jest mieszanką różnych historycznych wpływów Berberów, którzy wprowadzili kuskus do arabskiej  kultury, arabskich, tureckich i smaków francuskich, którzy wprowadzili pieczywo. Tradycyjne dania kuchni Algierii, mogą być bardzo łagodne lub pełne smaków z przypraw takich jak: imbir, szafran, cebula, czosnek, kolendra, kminek, cynamon, natka pietruszki i mięty.

Kuskus, jest głównym narodowym daniem, podawanym do jagnięciny, kurczaka lub też ryb, wraz z gotowanymi warzywami takimi jak marchew, groch, pomidory i ostrym gulaszem. Wykorzystywany jest również w deserach poprzez dodanie takich składników jak cynamon, gałka muszkatołowa, daktyle i figi.

W Algierii posiłek nie byłby kompletny również bez pieczywa, zwykle francuskiego. Bardziej tradycyjne rodziny Berberów jedzą chleb pszenny.

Tradycyjnym daniem Algierii jest Mechoui (pieczone jagnię zaprawione masłem ziołowym, dzięki czemu skóra jest chrupka i wewnątrz mięso będzie miękkie i soczyste) podawane najczęściej z pieczywem oraz równie popularne Merguez (pikantna kiełbasa z jagnięciny).

Algierczycy kończą często posiłki daktylami i świeżymi owocami, bądź deserem owocowym. Słodkim rarytasem jest Baklava (ciasto przekładane siekanymi orzechami i miodem), do której podaje się najczęściej kawę lub herbatę.

Popularnym napojem jest herbata miętowa oraz kawa o smaku kardamonu. Również lubiane są świeże soki owocowe, szczególnie nektar morelowy, faworyzowany wśród dzieci. Wśród wszystkich grup wiekowych popularny jest również Sahlab (słodki napój mleczny z dodatkiem mąki z suszonych bulw orchidei). Z kolei tradycyjni Berberowie, wolą napoje z mleka koziego i mleka krowiego.